Menu
Nieuws

15-11-2017

Sami Blood wint de LUX Filmprijs!!!

Dinsdag 14 november werd in Straatsburg de winnaar van de LUX filmprijs bekend gemaakt. Deze prijs wordt elk jaar door het Europese Parlement uitgereikt.

SAMI BLOOD , het regiedebuut van Amanda Kernell, heeft dit jaar de LUX filmprijs gewonnen. De mededingers naar de prijs waren 120 Battements par Minute van Robin Campillo en Western van Valeska grisebach

De Sàmi-actrices Lene Cecilia Sparrok en Mia Sparrok, die de hoofdrollen vertolken in Amanda Kernells film, namen de prijs in ontvangst. Hierna zeiden ze het volgende over hun volk: “Wij zijn nog steeds hier; wij bestaan. Elke dag opnieuw worden onze mensen geconfronteerd met de gevolgen van koloniaal en racistisch denk én van de klimaatverandering. Er zal een groot windmolenpark gebouwd worden in Noorwegen, in het zuiden van de Sàmi-regio, wat een grote impact zal hebben op ons leven. Volgens de VN is onze taal zo goed als uitgestorven. Deze prijs voelt aan als een soort van vergelding voor de eerdere generaties Sàmi, die als mindere burgers werden behandeld. We hopen dat de Europese Unie hier een halt aan kan toeroepen zodat we allemaal kunnen stoppen met denken in termen van “wij” en “zij”.”

Sàmi Blood is een intrigerend en meeslepend portret over de Sàmi, een rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent. Sàmi Blood brengt een onbekende kant van de Zweedse maatschappij in de jaren dertig van de vorige eeuw tot leven. Centraal staat de veertienjarige Elle-Marja (ijzersterke rol van Lene Cecilia Sparrok, zelf een volbloed Sàmi) en haar zoektocht naar haar identiteit. Op school ontdekt ze dat de mogelijkheden van de Sàmi zich beperken tot een. herdersbestaan. Ze wordt herhaaldelijk geconfronteerd met discriminatie en begint te dromen van een ander leven. Vervolgonderwijs is niet voor de Sàmi weggelegd, maar Elle-Marja weigert zich hierbij neer te leggen. Om haar dromen na te kunnen jagen, wordt ze gedwongen afstand te doen van haar cultuur en de banden met haar familie te doorbreken.

Bekijk hier alvast de trailer.

Meer over Sami Blood
Meer over Sami Blood