Menu
Nieuws

03-10-2018

Rafiki best presterende film in Kenia tijdens de voorlopig enige week dat hij toegelaten was

De film over homoseksualiteit werd een week vertoond in een bioscoop in de hoofdstad Nairobi. Rafiki, ‘vriend’ in het Swahili, vertelt een liefdesverhaal tussen twee meisjes. Het werd gecensureerd door de autoriteiten omwille van het lesbische thema, maar de rechtbank heeft het verbod tijdelijk opgeheven, zodat de film een kans maakt om voor de Oscars te kunnen worden geselecteerd.

Rafiki was de best presterende film in Kenia gedurende de week dat hij toegelaten was, hierbij liet de film Hollywoodproducties zoals The Nun en Night School achter zich. Rafiki werd zo de op één na best-scorende Keniaanse film aller tijden, hoewel de film slecht het slechts gedurende zeven dagen in drie Keniaanse steden te zien was. De film is nu opnieuw verboden in Kenia. De filmmakers zijn bezig met verdere rechtszaken om de censuur op de film permanent op te heffen.

Meer dan 6.500 mensen keken de film in Kenia op het grote scherm gedurende de afgelopen week, waarbij ook honderden bioscoopbezoekers onverricht ter zake terug naar huis keerden omdat de zaal uitverkocht was. De film genereerde meer dan $ 33.000 boxoffice op een week tijd. De Keniaanse distributeur van Rafiki, Trushna Patel van Crimson Media, zei: “Gedurende de 7 dagen-durende release heeft RAFIKI een stormloop meegemaakt op Prestige Cinema, die eerder enkel op gang kwam bij de release van Black Panther eerder dit jaar. Hoewel er op het laatste moment maar een beperkt aantal vertoningen werd toegewezen door de rechtbank, was elke vertoning uitverkocht, een godsgeschenk voor een Keniaanse film. ”

Wanuri Kahiu, de gevierde filmmaker van Rafiki, zei: ‘Heel erg bedankt aan iedereen die de film kwam kijken. Bedankt om zo de Keniaanse film samen met ons te vieren! We zijn zo dankbaar. Als we terugkeren naar de rechtbank om te pleiten voor de vrijheid van meningsuiting, dragen we dit met ons mee.’

Rafiki schreef eerder dit jaar geschiedenis als zijnde de eerste Keniaanse film die werd geselecteerd voor het prestigieuze Filmfestival van Cannes en werd verder ook geselecteerd voor festivals over de hele wereld. Alleen al in de maand oktober is de film te zien op festivals in meer dan 20 landen. De film is momenteel al te zien in de Franse en Belgische bioscopen, theatrale releases in de VS, Japan, Zwitserland, Nederland, Scandinavië en Zuid-Afrika volgen nog en de film zal ook te zien zijn in ten minste zes andere Afrikaanse landen.

“Het succes van de theatrale release bewijst dat er een sterke commerciële markt is voor Rafiki in Kenia. We zijn van plan deze film naar andere Afrikaanse landen te brengen om zo ons standpunt duidelijk te maken dat Afrikaanse kwaliteitsfilms ook commercieel levensvatbaar zijn op ons eigen continent. De film zal opnieuw uitgebracht worden in Kenia, van zodra het censuur wordt opgeheven.”, zegt Rafiki-producer Steven Markovitz.

Ondertussen zetten Wanuri Kahiu en de Creative Economy Working Group hun rechtszaak voort om de film in Kenia toe te laten. Sofia Leteipan, advocaat van Wanuri Kahiu, zei: “De lopende zaak biedt de rechtbanken de gelegenheid om het Grondwettelijke Beginsel van Recht op Vrije Meningsuiting, inclusief de artistieke creativiteit, een betekenis te geven, het progressief interpreteren en een nieuwe adem in te blazen.”

Meer over Rafiki